Åpen bok

Historien bak Achilles

Internasjonalt
Achilles International ble stiftet av Dick Traum. Han var den første som fullførte New York City Marathon med ett amputert ben. Han startet treningen med korte avstander og endte opp med å ha fullført NYC Marathon innen ett år etter amputasjonen. Opplevelsen ga en kraftig følelse av prestasjon og selvfølelse, og i 1983 ønsket han å gi den samme muligheten til andre mennesker med ulike funksjonshemminger. Achilles International har i dag avdelinger 65 steder i hele verden.

I Norge
Historien bak Achilles i Norge er at den ble stiftet av Ketil Moe. Han er en norsk frontfigur for funksjonshemmede, kjent både nasjonalt og internasjonalt for sin heroiske kamp mot sykdommen cystisk fibrose. Han fullførte også New York City Marathon fra 1983 til 1999, i alt 14 ganger, de to siste år med transplanterte lunger, som den første i verden. Ledsagere var Grete Waitz, Johann Olav Koss og hans fysioterapeut Finn Bendixen. Ketil Moe døde like etter sitt siste maratonløp på grunn av sepsis, nesten 33 år gammel.

Terje Midberg overtok ledelsen i Achilles Norway 1999 og var leder fram til 2009, da han måtte gi seg av helsemessige årsaker. Nåværende leder Bedir Yiyit overtok etter han i 2009.

I 2012 tok Bedir Yiyit initiativet til å danne et styre. Styret ble dannet 14. november 2012 og Achilles ble registrert som en organisasjon Brønnøysundregisteret 19. januar 2013.